SU TÜKETİMİ

Su, birçok hayati fonksiyonda görevi olan vücudumuzun en önemli kimyasal bileşeni olmasının yanı sıra her yerde bulunabilen dikkat çekici ve önemli bir besin öğesidir.
Vücudumuzdaki bütün sistemler, vücut ağırlığının yaklaşık %60’ını oluşturan suya bağımlıdır. Su; toksinleri hayati organlardan uzaklaştırır, besin öğelerini hücrelere taşır. SU TÜKETİMİ; EN GÜZEL DETOKS YÖNTEMİDİR.
SUYUN SAĞLIK İÇİN YARARLARI NELERDİR?
- Vücut sıcaklığını düzenler,
- Ağız, göz ve burun dokularını nemlendirir,
- Eklemlerin kayganlığını sağlar,
- Organ ve dokuları korur,
- Kabızlığı önler,
- Karaciğer ve böbreklerden atık maddelerin atımını sağlar.
Vücuttan atılan su kadar su alımı, vücut dengesinin sürdürülmesi için gereklidir. Kişiler arası farklılıklar olduğundan dolayı günlük su gereksinimini hesaplamak oldukça zordur. Dünya Sağlık Örgütü; normal koşullar altında kadınların 2.5, erkeklerin 2.9, egzersiz, sıcak iklim veya gebelik ve emziklilik gibi özel durumlarda ise kadınların 4.5, erkeklerin ise 5.5 litre su içilmesini önermektedir.
Vücuttan su kaybı; idrarla, terle deriden buharlaşmayla, solunum ve dışkı yoluyla olmaktadır. Terden bağımsız olarak deri ve solunum yoluyla sıvı kaybına ”gizli sıvı kaybı” denmektedir. Günlük sıvı kaybı 700-1000 mililitreye ulaşabilmektedir.
SIVI KAYBININ GİDERİLMESİ
Şekerli, asitli, alkollü içecekler yerine su tüketin.
Kahvaltı, öğle ve akşam öğünlerinden yarım saat önce ve bu öğünlerden 2 saat sonra da birer bardak su tüketin.
Yetersiz su alımını önlemek için sabah ve yatmadan önce birer bardak su tüketimi yapın.
NOT: Yeterli ve dengeli beslenme ve düzenli egzersiz ile beden ağırlığının korunması için özellikle yemek öncesi su içilmesi önem taşımakta, son derece yarar sağlamaktadır.
İDRAR RENGİNİN RENKSİZ VE BERRAK OLMASI; YETERLİ SU ALINDIĞININ EN İYİ GÖSTERGESİDİR…